Rakytník Ukázka z knihy VŠECHNO JE JED lé
15.02.2010 10:35
RAKYTNÍK
Už staří Římané a Egypťané věděli, jak skvělý je rakytník, ten pichlavý
keř. Léčí jeho listy i plody. Koně, kterým se přidávají do potravy listy rakytníku,
mají lesklou srst. Snad proto se slovo kůň dostalo i do latinského
názvu této užitečné rostliny: Hippophae rhamnoides.
K čemu jej užíváme my?
Na celkové posílení,
při nachlazení,
při chřipce, k posílení
obranyschopnosti,
při chemoterapii,
při chudokrevnosti,
k ozdravění jater. Co se z rakytníku
dělá? Kompot,pastilky k cucání, sirup,šťáva, med s rakytníkovým výtažkem.
Sirup či šťávu můžeme přidat do vody, do čaje, do jogurtu, do tvarohu. Můžeme jej sami pěstovat, ale je třeba vysadit blízko sebe samčí i samičí keř.
Což o to, to my jsme měli, ale já si léta myslela, že rakytník má plody
velké jako špendlíková hlavička, až pak jsem si koupila kompot a v něm
byly kuličky velké jako jeřabiny. Tak nevím, možná to bylo druhem, možná
vyžilostí naší suché stráňky. Na uzobnutí takový rakytník stačí, ale na
větší spotřebu je lepší si rakytník koupit nebo si pořídit nějaké pořádné
sazenice a trochu je hýčkat. Mně se osvědčil sirup od pana Havelky. Co
mě však přímo nadchlo, to byl nektar, v němž kromě rakytníku je šťáva
z ananasu, pomeranče, mandarinky, kiwi, manga, banánu a hroznového
vína. Nádherně barevná směs neobsahuje žádné chemikálie. Z ní se
naředěním připravuje vynikající nápoj. Je také možné přidat si neředěný
koncentrát do bezového «čaje». Rázem se z poněkud nechutného, leč účinného
«čaje» proti počínající chřipce a nemoci z nachlazení stane lahodný
mok, v němž se ten bez úplně ztrat...
Z rakytníku se též připravuje olej, ten se užívá zevně i vnitřně. Pleť si
libuje, zejména když jsme se neskryli před nadměrným sluncem.
Rakytníku si cením, že je to téměř multivitamin, který nám dala příroda.
Píšu «téměř»; když se ale k rakytníkové šťávě dodají vitaminy skupiny
B, může vzniknout unikátní kombinace, kdy se spojila věda s přírodou.
V sirupu, příznačně pojmenovaném Ra–vit, vlastně jsou všechny potřebné
vitaminy a enzymy, které tvoří speciální «zásahovou jednotku», která si
poradí i s «velkým davem», tedy s nadměrným množstvím homocysteinu.
To je látka, která sice do těla patří, ale nesmí jí být moc. Je-li jí moc,
signalizuje to, že v těle není něco v pořádku a že máme zaděláno na civilizační
choroby od únavy, cukrovky, obezity, potíží se srdíčkem či cévami
přes Alzheimera až po rakovinu.
———
Zpět